Eiland Pierland

Dit grootste eiland ligt midden in het Veluwemeer, halverwege de Bremerbergse Hoek en Harderwijk. Door de  vorm van het eiland en de begroeiing is er bij alle weersomstandigheden een prettige ligplaats te vinden. Pierland heeft als enige haven een toiletvoorziening.  De planning is dat voorjaar 2019 de vaargeul en haven van Pierland verder worden uitgediept. 

 

Submenu

Stand van zaken onderhoud

Afgelopen jaren is hard gewerkt aan het verbeteren van de aanlegvoorzieningen en het verdiepen van de waterbodem in de aanvaarroutes en havens van de natuureilanden. Deze waren zo ver dichtgeslibd dat ze te ondiep dreigden te worden voor de recreatievaart.  

Een deel van de geplande verdiepingen is klaar, een deel wordt hopelijk afgerond voor het nieuwe vaarseizoen van 2019. Verder zijn er een aantal grote onderhoudsklussen geklaard afgelopen winter.

Als alles volgens planning verloopt, zijn er een flink aantal klussen afgerond als de zomer begint. De eilanden en aanlegplaatsen liggen er dan weer picobello bij voor het nieuwe seizoen. Wij kijken ernaar uit.

Eiland de Dode Hond

Het oudste eiland van de randmeren (als werkeiland aangelegd ) biedt een onderkomen aan veel vogelsoorten. Daarom staat het eiland in het nabijgelegen Bunschoten-Spakenburg bekend onder de naam Vogeleiland. Het is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers en kanoërs.  Op eiland de Dode Hond is in januari gestart met groot onderhoud aan de kades en aan de drijvende steiger. Eind 2018 is het groenonderhoud al gedaan. Het teveel aan struiken is teruggesnoeid en de Berenklauw die op het recreatiedeel groeide, is weggehaald.

De kade aan de buitenkant (de zuidkant) van het eiland was over de hele lengte door stormschade wat verzakt. Deze verzakkingen worden hersteld, zodat bij aanvang van het seizoen weer veilig in- en uit kan worden gestapt. De kade aan de binnenhaven (noordkant) had hier en daar spoelgaten door de verslechterde houten damwand. In het kader van groot onderhoud worden de planken van deze damwand vervangen en worden de spoelgaten opgevuld. Bovendien wordt de kade voorzien van een drenkelingentrap. Verder wordt de drijvende steiger aangepast met verlaagde aanlegplaatsen speciaal voor kano’s.

Eiland de Biezen

De Biezen is een relatief klein en rustig natuureiland in het Wolderwijd. De komvormige haven wordt omsloten door bomen waardoor je beschut ligt. De steiger in de haven was aan verbetering toe. De kwaliteit was slecht en er kon niet optimaal gebruik van worden gemaakt. Maart 2019 wordt de steiger vervangen.  Deze wordt een keer zo breed zodat nu aan twee kanten worden aangelegd.

Eiland Knarland

Knarland heeft een heel eigen karakter, met een open middengedeelte wat een beetje een Waddengevoel geeft.  Aan de overkant ligt een eiland van Natuurmonumenten waar twee ossen de dienst uitmaken. Niet te bezoeken maar wat een mooi gezicht!

In twee achtereenvolgende winters zijn de haven en beide in-/uitvaarroutes verdiept naar een diepte van 1.50/2.00 meter.  Het vrijkomende zand is gebruikt voor verschillende bouwprojecten in de omgeving.

Wat nog over is gebleven, is het weghalen van een nabijgelegen ondiepte in het Wolderwijd die oorspronkelijk is aangelegd voor rietaanplant. Het onderzoek naar de toepasbaarheid van het materiaal is gestart. Met een deel van het zand wordt een strandje op Knarland aangelegd.

Meer weten over de eilanden en aanlegplaatsen klik hier

Cookie-instellingen